Voorbij lief

een boek over familie

aanleiding

De NTR zond in februari 2012 mijn radiodocumentaire ‘Vader Gezocht’ uit. Een persoonlijke zoektocht naar antwoorden op de vraag wat een goede vader is. En of je een tegenvallend exemplaar kunt ruilen voor een beter gelukte versie.

Reden voor die zoektocht waren berichten in het Parool en een uitzending van GeenStijl waardoor ik opeens weer met mijn biologische vader werd geconfronteerd. Een man die ik ruim 25 jaar eerder had ontvaderd.

Willem & Marloes Elings
Amsterdam, mei 1966

De zoektocht leverde prachtige gesprekken op. Mooie reizen, en een heel bijzondere ontmoeting in het Amerikaanse Californië met een vader waarvan ik tijdens het maken van de radiodocumentaire overtuigd raakte dat hij de ideale vader voor mij had kunnen zijn.

 

Marloes & Virgil Elings
Santa Ynez (Californië), mei 2011

De uitzending leverde veel reacties op. Nog nooit in mijn journalistieke leven kreeg ik zoveel respons op mijn werk. Verschillende uitgevers wilden dat er een boek zou komen.

Dat boek komt er. Alleen zal het niet over vaders gaan, maar over een familie. De familie van mijn moeder; een familie die het niet lijkt te lukken een familie te zijn.

Dit jaar ben ik begonnen met de research. Voorlopige boektitel: ‘Voorbij Lief’. Een uitdrukking die is bedacht door mijn 7-jarige dochter. “Mam, jouw moeder is onaardig omdat haar liefknopje is doorgedraaid; het is voorbij lief.”